Tradycja wytwarzania koronki koniakowskiej

Tradycja wytwarzania koronki koniakowskiej

21 marca, w pierwszym dniu wiosny w Centrum Pasterskim w Koniakowie odbyły się konsultacje społeczne dotyczące wpisu  "Tradycji wytwarzania koronki koniakowskiej" na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Podczas spotkania dr Kinga Czerwińska z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej przedstawiła koronczarkom wykład dotyczący wartości niematerialnego dziedzictwa kulturowego dla społeczności lokalnej i kultury narodowej, zasad jego identyfikacji oraz form procedowania do Konwencji.
Przygotowanie wniosku i aplikowanie o wpis koronek koniakowskich w Narodowym Instytucie Dziedzictwa to proces żmudny i długotrwały. Zadanie to wykonała  mgr Lucyna Ligocka – Kohut z Gminnego Ośrodka Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej i Biblioteka Publiczna w Istebnej (ABSOLWENTKA NASZEJ ETNOLOGII) z pomocą dr K. Czerwińskiej.
Wniosek złożono przy aprobacie środowiska koronczarek.

Trzymamy kciuki!!!

Galeria

Tradycja wytwarzania koronki koniakowskiejTradycja wytwarzania koronki koniakowskiejTradycja wytwarzania koronki koniakowskiejTradycja wytwarzania koronki koniakowskiejTradycja wytwarzania koronki koniakowskiejTradycja wytwarzania koronki koniakowskiej